Uchovávanie vajec

admin
Site Admin
Príspevky: 990
Dátum registrácie: St Sep 08, 2021 1:18 pm
Odborník: IT
Amatér: Elektro,Prežitie Chémia,PrváPom,Bylinky,Jazyky

Uchovávanie vajec

Príspevok od používateľa admin »

Tu je niekoľko spôsobov uchovávania vajec. Po porovnávaní s inými článkami a videami na youtube sú to všetko spôsoby, ktoré sú generáciami preverené a fungujú. Prvé dva spôsoby sú asi najúčinnejšie. Skladovanie v popole je o niečo menej účinné, zato je jednoduchšie, a materiál sa dá najľahšie zohnať.


1. Nakladanie do vápna

Toto je zrejme najobvyklejší spôsob nakladania vajec. Na päťlitrovú fľašu od uhoriek si pripravte 300 gramov haseného vápna, ktoré kúpite v každých stavebninách ako hydroxid vápenatý alebo tiež vápenný hydrát. Pozor, je vhodné pracovať v rukaviciach, pretože je to žieravina, veľa vysušuje kožu. Toto množstvo zalejte studenou vodou tak, aby vznikla hustá kaša a touto kašou zaplňte fľašu do výšky troch centimetrov. Potom do fľaše skladajte vajcia špičkou dolu. Zvyšok kaše zrieďte vodou a zmesou zalejte pohár tak, aby boli vajcia ponorené asi päť centimetrov. Nakoniec pohár starostlivo uzatvorte. Počas skladovania sa oplatí nádobu kontrolovať a prípadne dolievať novým vápenným roztokom. Takto uložené vajcia vydržia skoro rok.

2. Nakladanie do vodného skla

Pred použitím sa vodné sklo riedi v pomere 1: 9, teda na 100 ml roztoku 900 ml vody. Vodné sklo zoženiete bežne v drogériách aj v predajniach farby-laky. Zmesou sa zalejú vajcia naskladané do pohára podobne ako v predchádzajúcom prípade. Je potrebné zabrániť vysychaniu, takže pohár dobre uzavrite. Vajcia opäť uskladníme v chlade a tme. Takto konzervované vydržia až 12 mesiacov. Pri manipulácii s vodným sklom dbajte na ochranu očí a čítajte upozornenie na obale.

3. Zmrazovanie

Zmrazovanie vajec je tiež možné, ale nepočítajte s tým, že si ich ešte niekedy urobíte napríklad na hniličku. Do cesta však budú vhodné. Musia sa oddeliť žĺtky a bielky a zmraziť ich zvlášť. Môžete ich naliať napríklad do formičiek na ľad a potom podľa potreby pred pečením nechať rozmraziť jednotlivé porcie. Bielky sa zmrazujú bez úpravy, avšak žĺtky je možné podľa budúceho spôsobu použitia mierne osoliť alebo osladiť.

4. Do pšenice

Medzi gazdinkami sa traduje, že je možné vajcia skladovať v pšenici. Do debničky sa nasype vrstva pšenice, do nej sa vložia vajcia tak, aby sa nedotýkali a debnička sa dosype zvyškom pšenice. Podľa tradície by vajcia mali vydržať v temnej a chladnej miestnosti celý rok a dokonca by mali byť bez rôznych pachutí. Konzistenciou by mali aj po mnohých mesiacoch pripomínať čerstvé vajcia.

5. V popole

Tento spôsob je veľmi jednoduchý. Do vhodnej krabice nasypeme vrstvu popola (ideálny je z tvrdého dreva), naskladáme vajcia tak, aby sa nedotýkali a opäť zasypeme popolom. Uložíme na suchom a chladnom mieste. Hotovo ! Táto metóda nie je tak účinná ako skladovanie vo vápne a vo vodnom skle. Jej výhoda spočíva v tom, že popol môžete získať vždy a všade - v prírode, na samote... Vajíčka takto uskladnené vydržia približne 1 rok, pričom nezkazených by malo ostať viac ako 80% vajec. Pri používaní odporúčam obozretnosť. Vajce ovoniame, rozbijeme najprv do šálky a skontrolujeme ho, než ho pridáme do jedla.

Zdroj: https://www.dobrarada.sk/clanok/zdrazej ... j-rok.html

Tagy:
Napísať odpoveď

Návrat na "Strava, tekutiny"