Erbswurst - trvanlivá núdzová potravina
Napísané: Pi Feb 18, 2022 12:40 pm
Erbswurst asi ešte nepoznáte. Pritom je to legendárna potravina.
Bola prvou hotovou polievkou/trvanlivou potravinou, ktorá bola hromadne vyrábaná.
A pre koho ju hromadne vyrábali ? Názov napovie. Áno. Bola vyvinutá ako ako núdzovú potrava pre pruskú armádu a neskôr ju používal neslávne známy Wehrmacht. Bola testovaná tak, že vojakom dávali počas 6 týždňov jesť len Erbswurst a chlieb.
Požiadavky na vývoj boli:
-Cena
-Trvanlivosť bez chladenia
-Veľa kalórii v malom objeme
Zčoho sa vyrába ? Erbswurst znamená "hrachová klobása".
Recept je prostý:
-mletý zelený/žltý hrach (môže byť aj s malými kúskami)
-slanina
-cibuľa
-soľ, koreniny
Postup:
zo slaniny vyrobíme oškvarky (osvedčili sa veľmi maličké), pridáme pokrájanú cibuľu a popražíme - pražíme tak, aby sa z cibule vyparilo čo najviac vody - veľmi pomaly, do zlatohneda. Voda bude skracovať trvanlivosť výrobku. Primiešame hrachovú múku, ktorú sme si pripravili rozbitím hrachu na sucho v mixéri. Soli pridajte relatívne veľa - jednak kvôli konzervácii a ďalej si uvedomte, že sa kocka zmesi bude variť ako polievka a teda sa ešte rozriedi. Schválne ale neudávam žiadne presné čísla. Zmes premiešame a prehrejeme, aby sa sterilizovala. Má mať konzistenciu tuhšieho, trochu sypkého cesta. Balíme do papiera, necháme stuhnúť v chladničke.
Iná verzia postupu:
Zmes dávame do zaváracích pohárov a zalejeme vrstvou masti. Viečka uzavrieme a hotovo. Žiadne zaváranie. Masť obmedzí prístup vzduchu a predĺži tak trvanlivosť.
Ako sa používa ?
S trochou teplej vody sa z neho robí polievka, do ktorej môžete pridať čo máte zrovna poruke. V núdzi sa dá po troške ujedať aj surový.
Vhodnou prílohou je Bajonettenbrot (Hardtack, Lodný suchár). Nemecká armáda robila štvorčeky tohoto chleba malé, asi ako krekry. Šetrilo to čas a energiu pri pečení.
Recept je tu: viewtopic.php?f=23&t=759&sid=59666895ba ... 299d10fd3f
Energetická hodnota:
Približne 360 kcal/100g v nerozriedenom stave.
Trvanlivosť:
Vo vzduchotesnom obale a v chlade aj viac ako rok - v podstate sa trvanlivosť rovná trvanlivosti bravčovej masti.
Videonávod: (po anglicky, ale je to pochopiteľné aj bez prekladu)
https://www.youtube.com/watch?v=s5-IxJl ... stepsAhead
Info (v nemčine):
https://de.wikipedia.org/wiki/Erbswurst
Knorr prestal v roku 2016 tento produkt vyrábať.
A tu je zloženie a návod na prípravu Erbswurst od Knorr. Až na pridaný glutaman a arómy je recept prakticky rovnaký, ako ten pôvodný z roku 1889:
Bola prvou hotovou polievkou/trvanlivou potravinou, ktorá bola hromadne vyrábaná.
A pre koho ju hromadne vyrábali ? Názov napovie. Áno. Bola vyvinutá ako ako núdzovú potrava pre pruskú armádu a neskôr ju používal neslávne známy Wehrmacht. Bola testovaná tak, že vojakom dávali počas 6 týždňov jesť len Erbswurst a chlieb.
Požiadavky na vývoj boli:
-Cena
-Trvanlivosť bez chladenia
-Veľa kalórii v malom objeme
Zčoho sa vyrába ? Erbswurst znamená "hrachová klobása".
Recept je prostý:
-mletý zelený/žltý hrach (môže byť aj s malými kúskami)
-slanina
-cibuľa
-soľ, koreniny
Postup:
zo slaniny vyrobíme oškvarky (osvedčili sa veľmi maličké), pridáme pokrájanú cibuľu a popražíme - pražíme tak, aby sa z cibule vyparilo čo najviac vody - veľmi pomaly, do zlatohneda. Voda bude skracovať trvanlivosť výrobku. Primiešame hrachovú múku, ktorú sme si pripravili rozbitím hrachu na sucho v mixéri. Soli pridajte relatívne veľa - jednak kvôli konzervácii a ďalej si uvedomte, že sa kocka zmesi bude variť ako polievka a teda sa ešte rozriedi. Schválne ale neudávam žiadne presné čísla. Zmes premiešame a prehrejeme, aby sa sterilizovala. Má mať konzistenciu tuhšieho, trochu sypkého cesta. Balíme do papiera, necháme stuhnúť v chladničke.
Iná verzia postupu:
Zmes dávame do zaváracích pohárov a zalejeme vrstvou masti. Viečka uzavrieme a hotovo. Žiadne zaváranie. Masť obmedzí prístup vzduchu a predĺži tak trvanlivosť.
Ako sa používa ?
S trochou teplej vody sa z neho robí polievka, do ktorej môžete pridať čo máte zrovna poruke. V núdzi sa dá po troške ujedať aj surový.
Vhodnou prílohou je Bajonettenbrot (Hardtack, Lodný suchár). Nemecká armáda robila štvorčeky tohoto chleba malé, asi ako krekry. Šetrilo to čas a energiu pri pečení.
Recept je tu: viewtopic.php?f=23&t=759&sid=59666895ba ... 299d10fd3f
Energetická hodnota:
Približne 360 kcal/100g v nerozriedenom stave.
Trvanlivosť:
Vo vzduchotesnom obale a v chlade aj viac ako rok - v podstate sa trvanlivosť rovná trvanlivosti bravčovej masti.
Videonávod: (po anglicky, ale je to pochopiteľné aj bez prekladu)
https://www.youtube.com/watch?v=s5-IxJl ... stepsAhead
Info (v nemčine):
https://de.wikipedia.org/wiki/Erbswurst
Knorr prestal v roku 2016 tento produkt vyrábať.
A tu je zloženie a návod na prípravu Erbswurst od Knorr. Až na pridaný glutaman a arómy je recept prakticky rovnaký, ako ten pôvodný z roku 1889: