Amarant (láskavec) - Amaranthaceae
O amarante (láskavci)
Amarant je bezlepková obilnina, ktorá pochádza z juhu Ameriky. Je to ďalšia plnohodnotná potravina, vhodná aj pre celiatikov. Láskavec obsahuje všetky potrebné živiny, pre správne fungovanie organizmu.
Čo obsahuje amarant (láskavec)?
Bielkoviny, tuk, sacharidy, vlákninu, železo, vápnik, meď, zinok, horčík, sodík, draslík, selén, mangán, vitamíny A, B, C, E, kyselinu pantoténovú a kyselinu listovú.
Nutričná hodnota – Amarant (100g)
KJ–1496,5 Kcal–365 Bielkoviny–15 g Tuk-6 g Sacharidy–62 g Vláknina–9 g
Amarant obsahuje nasledovné minerály – v 100g
Vápnik
290 mg
Meď
0,9 mg
Sodík
20 mg
Zinok
3 mg
Železo
15 mg
Draslík
480 mg
Horčík
150 mg
Selén
17 mg
Mangán
3,1 mg
Fosfor
410 mg
Amarant obsahuje nasledovné vitamíny v 100g:
Vitamín A
2,1 mg
Vitamín B6
0,5 mg
Vitamín B1
0,2 mg
Vitamín C
4,4 mg
Vitamín B2
0,3 mg
Vitamín E
1,3 mg
Vitamín B3
1 mg
Kys. pantoténová
1,7 mg
Účinky – amarant a zdravie
Pozitívne účinky tejto obilniny sú super!… Zapojte túto obilninu do svojho jedálnička a zmeny na svojom zdraví určite časom pocítite.
• Podporuje imunitný systém, chráni bunky pred radikálmi
• Prevencia vzniku rakoviny
• Zlepšuje trávenie, podporuje pravidelné vyprázdňovanie
• Prečisťuje hrubé črevo od nečistôt, pomáha pri zápche, odstraňuje plynatosť
• Urýchľuje metabolizmus živočíšnych bielkovín
• Prevencia vzniku rakoviny hrubého čreva alebo hemoroidov
• Podporuje činnosť mozgu, upokojuje nervový systém
• Podporuje krvotvorbu, prevencia vzniku Anémie
• Znižuje vysoký krvný cholesterol, prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami
• Prevencia Osteoporózy, podporuje tvorbu kostného tkaniva
• Vhodný pre Celiatikov, starších ľudí, tehotné a kojace ženy
Účinky amarantu na chudnutie
Amarant alebo láskavec má na organizmus pri chudnutí pozitívny účinok. Amarant odporúčam pri zdravej redukcii hmotnosti. Dodá živiny, urýchli metabolizmus a zabezpečí aby Vaše telo chudlo zdravo. Nezabúdajte na pravidelnú a vyváženú stravu, pretože inak žiadna pomôcka chudnutia nemá význam…
Forma Amarantu
Amarant si môžete zabezpečiť v nižšie vypísaných formách.
• Múka
• Vločky
• Semienka / zrno / perličky
• Cestoviny
• Chlebíky
• Müsli
Semená Amarantu
Amarantové semená sú nabité hlavne minerálmi a vitamínmi. Z týchto semien sa mletím pripravuje bezlepková amarantová múka, ktorá má blahodarné účinky predovšetkým na Vaše trávenie.
Listy Amarantu
Listy amarantu sú taktiež “nabité” účinnými látkami, podobne, ako semená amarantu. Listy amarantu obsahjú vitamíny skupiny B a C, betakarotén, železo, vápnik, draslík, meď, zinok.
Olej z Amarantu
Olej z amarantu obsahuje komplex potrebných živín a preto sa používa ako kvalitný doplnok výživy. Podporuje hojenie organizmu a jeho celkovú regeneráciu. Olej z amarantu má aj silné antiseptické účinky. Olej z amarantu je vhodný pre: staršie osoby, po operácii, po chemoterapii, športovcov, celiatikov, ľudí s poruchou príjmu potravy alebo pre osoby s vysokou záťažou (fyzickou, psychickou)…
Amarant - spôsob použitia
Amarant sa varí podobne ako ryža, použite pomer 1,5 šálky vody k polovici šálky amarantu. Zmes zahrievajte v malom hrnci, až kým nezačne vrieť. Potom znížte teplotu a nechajte variť, až kým sa voda neabsorbuje. Zvyčajne to trvá asi 20 minút.
Amarant má orechovú chuť, takže funguje dobre v mnohých jedlách - od raňajok až po dezert. Ponúkame vám niekoľko návrhov, ako zahrnúť amarant do vašej stravy:
• zmiešajte si amarant s ovocím, orechmi a probiotickým jogurtom na raňajky
• podávajte amarant namiesto ryže, cestovín, kuskusu
• pridajte amarant do polievky a získate hustejšiu konzistenciu
• pripravte si „ryžové koláče“ s amarantom a medom
• urobte si „ryžový puding“ s amarantom
• na výrobu pečiva bez lepku použite múku z amarantu
• do smoothie si pridajte amarant pre orechovú chuť
Nutričné hodnoty amarantu
Jedna šálka (cca 246 gramov) uvareného amarantu obsahuje 251 kalórií, 5 g tukov, 46 g sacharidov, 5 g vlákniny a 9 g bielkovín. Ďalej obsahuje esenciálnu aminokyselinu lyzín, antioxidanty, vitamín B6-pyridoxín a B9-kyselinu listovú, z minerálnych látok obsahuje vápnik, mangán, horčík, fosfor, železo, selén a meď.
Amarant pomáha chrániť pred voľnými radikálmi, je bohatý na bielkoviny, pomáha zmierniť zápal, pomáha znížiť hladinu cholesterolu, bojovať proti cukrovke, pomáha redukovať hmotnosť, udržuje zdravé tehotenstvo.
Amarant pomáha chrániť pred voľnými radikálmi
Antioxidanty sú prirodzene sa vyskytujúce zlúčeniny, ktoré pomáhajú chrániť pred škodlivými voľnými radikálmi v tele. Voľné radikály môžu spôsobiť poškodenie buniek a môžu prispieť k rozvoju chronických chorôb.
Amarant má vysoký obsah niekoľkých antioxidantov, ako je kyselina galova, kyselina p-hydroxybenzoová a kyselina vanilová, ktoré pomáhajú chrániť pred chorobami.
Amarant je bohatý na bielkoviny
Proteín obsiahnutý v amarante má nezvyčajne vysokú kvalitu a poskytuje až 9 g na jednu šálku vareného zrna. Proteín je využívaný každou bunkou v našom tele a je rozhodujúci pre budovanie svalovej hmoty, podporu neurologických funkcií, podporu trávenia, prirodzené vyrovnávanie hormónov a udržanie optimálnej nálady. Bielkovinové potraviny sú tiež prospešné pri prevencii prírastku na váhe, pretože spôsobujú, že sa cítime plní a telo potrebuje viac práce na trávenie, než rýchlo pôsobiace rafinované uhľohydráty.
Amarant pomáha zmierniť zápal
Amarant má schopnosť zmierniť zápal, ktorý je spojený s takmer každým zdravotným stavom. Keď sa v tele vytvárajú toxíny z potravy a životného prostredia, imunitný systém sa stáva nadmerne aktívny a stimuluje obranné bunky a hormóny, ktoré poškodzujú tkanivá.
Obilniny a potraviny bohaté na bielkoviny pomáhajú bojovať proti zápalom a amarant je skvelým nástrojom pre vaše telo.
Amarant pomáha znížiť hladinu cholesterolu
Amarantové zrno pomáha znižovať LDL "zlý" cholesterol s veľmi nízkou hustotou a vďaka vysokému obsahu vlákniny pomáha telu prirodzene znižovať hladinu cholesterolu. Vláknina pôsobí na žlč vyrobenú z cholesterolu a vytláča ju z tela stolicou. Z tohto dôvodu je potrebné, aby pečeň vyprodukovala viac žlče, ktorá využíva zásoby cholesterolu v tele a tak celkovo znižuje hladinu cholesterolu.
Amarant pomáha bojovať proti cukrovke
Len jedna šálka amarantu vám poskytuje viac ako 100% dennej odporúčanej dávky mangánu a preto je vhodné konzumovať ho ako súčasť diabetickej stravy, ktorá pomáha znižovať vysokú hladinu cukru v krvi. Mangán je potrebný na pomoc pri správnej produkcii tráviacich enzýmov zodpovedných za proces nazývaný glukoneogenéza. Glukoneogenéza zahŕňa premenu aminokyselín proteínu na cukor a rovnováhu cukru v krvnom riečisku.
Amarant pomáha redukovať hmotnosť
Existuje veľa dôvodov, prečo konzumácia amarantu pomáha udržiavať zdravú a požadovanú váhu. Je plný vlákniny, ktorá udržuje váš tráviaci systém regulovaný a zmierňuje zápal. Amarant posilňuje kosti, čo vám umožňuje byť fyzicky aktívny a znižuje riziko zlomenín. Je to tiež vynikajúci zdroj bielkovín, ktorý vás udržuje v plnom prúde a zvyšuje vytrvalostnú úroveň.
Amarantové zrno má obzvlášť vysoké hladiny lyzínu, aminokyseliny, ktorá sa v iných zrnách nachádza v malom množstve. Lyzín je dôležitý pre správny rast a hrá dôležitú úlohu pri produkcii karnitínu, živiny zodpovednej za premenu mastných kyselín na energiu a znižovanie hladiny cholesterolu.
Amarant udržuje zdravé tehotenstvo
Kyselina listová v amarante pomáha telu vytvárať nové bunky, konkrétne tým, že hrá úlohu pri kopírovaní a syntéze DNA. U tehotných žien môže nedostatok kyseliny listovej viesť k defektom nervovej trubice. Deficit môže tiež spôsobiť defekty, ako sú malformácie srdca a končatín.
Na replikáciu DNA je potrebný primeraný príjem kyseliny listovej, takže bez kyseliny listovej nie sú bunky plodu schopné správne rásť. Preto je kyselina listová známa ako najdôležitejší vitamín pre zdravé tehotenstvo.
Prečo by amarant nemal chýbať vo vašej kuchyni?
Jedným z mnohých pokladov prírodnej lekárne je rastlina, ktorá sa stane vďačnou súčasťou vašej kuchyne. Amarant vás prekvapí svojim výstredným vzhľadom, ale najmä obsahom živín. Vďaka nim obohacuje jedálničky športovcov, zdraví sú po ňom ešte zdravší a chorí sa úspešne zbavujú svojich problémov.
Pestovanie amarantu
Láskavec nie je príliš náročný na pestovanie. Kvôli jeho subtropickému pôvodu má radšej piesčité pôdy a teplé miesta. Najjednoduchšie je doma si predpestovať sadeničky, ktoré vysadíte do pripravenej pôdy koncom mája. Rastlinky možno pestovať napríklad vedľa uhoriek, ale aj ako súčasť kvetinových záhonov.
Zrelé semienka pozbierate na prelome septembra a októbra. Z jednej rastliny ich získate až 2 kg. Nechajte ich dobre vysušiť v tieni, potom si z nich môžete namlieť múku, variť, pražiť alebo klíčiť.
Účinné látky, aké v bežnej obilnine nenájdete
Amarant je úplne bez lepku, preto je vhodný aj pre celiatikov. Aj keď nemáte alergiu na pšeničnú múku, odporúčame vám ho vyskúšať.
Jedna šálka uvareného amarantu pokrýva až 105 % odporúčanej dennej dávky mangánu, 40% odd. magnézia a 36 % odd. fosforu. Sú to minerály, ktorých dostatok je nutný pre celkové zdravie, imunitu a dobrú fyzickú kondíciu.
Za zmienku stojí aj vysoký obsah bielkovín (9,3 gramov na 1 šálku varených semienok), ktorý robí z amarantu obľúbenú potravinu športovcov. Proteíny im pomáhajú k lepším športovým výkonom a rastu svalovej hmoty.
Amarant má pre telo množstvo pozitívnych účinkov
Amarantom si môžete obohatiť jedálniček viacerými spôsobmi. Dodá vám veľa vitamínov a môže vám pomôcť zbaviť sa zdravotných problémov. Samotný láskavec však na uzdravenie nestačí. Najlepšie je, ak ho kombinujete s ďalšími zdravými potravinami, napríklad chutnou farebnou zeleninou alebo ovocím, semienkami a orechmi.
Pomoc pri chudnutí a znižovaní hladiny cholesterolu
Vláknina, bielkoviny, komplexné sacharidy aj minerály – to je kombinácia, ktorú potrebujete, ak sa chcete zbaviť prebytočného tuku, schudnúť a získať svalovú hmotu.
Pri zvýšených hladinách cholesterolu v tele rastie aj riziko ochorení srdca a ciev. Amarant patrí k potravinám, ktoré prispievajú k jeho odbúravaniu, ak ním nahradíte „nezdravé“ potraviny. Je bohatý na zdravé tuky, nenasýtené mastné kyseliny.
Pomáha v boji proti zápalom
Zápal je prirodzenou reakciou tela na zmeny, ktorými prechádza, napríklad po zranení, či následkom bakteriálnych infekcií. Zdravý človek sa s ním dokáže ľahko popasovať behom pár dní, aj keď za pomoci liekov. Problém nastáva, ak sa zápal stane chronickým – prináša so sebou ďalšie zdravotné komplikácie. Aby ste sa zápalu zbavili, je potrebné zlepšiť životosprávu a podporiť imunitný systém. Štúdia preukázala schopnosť amarantu naštartovať produkciu imunoglobínu E, ktorý pomáha liečiť aj zápal, spôsobený alergiou.
Podpora imunity
Amarant je bohatý na vitamíny a minerály, ktoré vám pomôžu prežiť aj chrípkové epidémie bez väčšej ujmy.
Zdravie pokožky a vlasov
Na ochranu pokožky pred UV žiarením sa zvyčajne používa amarantový olej, ktorý je vhodný na konzumáciu aj použitie zvonka. Za pozitívne účinky môžu nielen vitamíny, ale aj skvalén, ktorý tvorí cca 8 % zloženia olejov. Upokojuje podráždenú pokožku a pri dlhodobom používaní pomáha zachovať jej elasticitu a zabrániť vzniku vrások.
Pripravte si z amarantu niečo chutné
Táto pseudoobilnina je čoraz viac vyhľadávaná kvôli zaujímavému obsahu látok. Preto sú sušienky, sucháre a iné výrobky z nej dostupné v bežných obchodoch s potravinami. S amarantovou múkou alebo semienkami môžete čarovať aj vo vlastnej kuchyni. Ako na to?
Recepty z amarantu
Základný recept ako pripraviť Amarant
Potrebujete: 1 hrnček amarantových semienok, dva hrnčeky vody a štipku soli
Príprava amarantu je podobná ako príprava ryže. Hrnček amarantových semienok, pred varením, prepláchnite studenou vodou. Vložte do hrnca a zalejte dvomi hrnčekmi vody. Varte 20 minút.
Recept na Amarant s kuracím mäsom
Potrebujete: 1 ks kuracie prsia, grilovacie korenie na kura, štipku soli, 1 PL olivový olej, 6 ks olív, 200 g uvarených amarantových semien
Umyté a osušené kuracie prsia si nakrájajte na tenké rezance. V miske ich zmiešajte s korením a soľou. Na rozpálenej panvici s olivovým olejom opražte kuracie prsia do zlatista z každej strany. Uvarený amarant zmiešajte s nakrájanými olivami a podávajte ako prílohu ku kuraciemu mäsu. Prípadne ešte doplnte zeleninovým šalátom
Recept na praženicu s Amarantom a zeleninou
Potrebujete: 1 PL olivový olej, 3 ks vajíčka, 3 PL Amarantové perličky, štipka morskej soli, 1 menšia cibuľa, 1 paradajka, 2 listy čínskej kapusty
Očistenú cibuľu nakrájajte na malé kocky. Rozšľahané vajíčka zmiešajte s perličkami amarantu a trochou soli. Na rozohriatej panvici s olivovým olejom si opražte do zlatista cibuľu a prilejte rozmiešané vajíčka s amarantom. Miešajte, kým nebude praženica hotová (podľa Vašej chuti či máte radi úplne upraženú alebo len na polovicu). Umyté listy čínskej kapusty a paradajku si nakrájajte na malé kocky a pásiky a zmiešajte. Šalát podávajte ako prílohu ku praženici. Vyhýbajte sa prílohe pečivo ku praženici
Amarant je bezlepková pseudocereália s vysokým obsahom bielkovín i vlákniny. Jedinečné zdravotné prínosy amarantu zahŕňajú jeho schopnosť stimulovať rast a opravu svalov, znižovať zápal i predchádzať určitým chronickým ochoreniam.
Amarant je jedna z najstarších potravín, ktorú ľudia kultivujú a jedia. Pestuje sa viac ako 8 000 rokov. Aztékovia boli prví ľudia, ktorí pestovali túto plodinu, a v dnešnom Peru je to stále pôvodná plodina. Starodávna história amarantu sa dá vysledovať až do Mexika a polostrova Yucatán.
Amarant je klasifikovaný ako pseudocereália, čo znamená, že to nie je technicky obilné zrno ako pšenica alebo ovos, ale zdieľa porovnateľný súbor živín a používa sa podobným spôsobom.
Jeho zemitá, orechová aróma funguje dobre v rôznych jedlách. Okrem neuveriteľne univerzálneho použitia je toto výživné zrno prirodzene bezlepkové.
Amarant - spôsob použitia
Amarant sa varí podobne ako ryža, použite pomer 1,5 šálky vody k polovici šálky amarantu. Zmes zahrievajte v malom hrnci, až kým nezačne vrieť. Potom znížte teplotu a nechajte variť, až kým sa voda neabsorbuje. Zvyčajne to trvá asi 20 minút.
Amarant má orechovú chuť, takže funguje dobre v mnohých jedlách - od raňajok až po dezert. Ponúkame vám niekoľko návrhov, ako zahrnúť amarant do vašej stravy:
• zmiešajte si amarant s ovocím, orechmi a probiotickým jogurtom na raňajky
• podávajte amarant namiesto ryže, cestovín, kuskusu
• pridajte amarant do polievky a získate hustejšiu konzistenciu
• pripravte si „ryžové koláče“ s amarantom a medom
• urobte si „ryžový puding“ s amarantom
• na výrobu pečiva bez lepku použite múku z amarantu
• do smoothie si pridajte amarant pre orechovú chuť
Nutričné hodnoty amarantu
Jedna šálka (cca 246 gramov) uvareného amarantu obsahuje 251 kalórií, 5 g tukov, 46 g sacharidov, 5 g vlákniny a 9 g bielkovín. Ďalej obsahuje esenciálnu aminokyselinu lyzín, antioxidanty, vitamín B6-pyridoxín a B9-kyselinu listovú, z minerálnych látok obsahuje vápnik, mangán, horčík, fosfor, železo, selén a meď.
Amarant pomáha chrániť pred voľnými radikálmi, je bohatý na bielkoviny, pomáha zmierniť zápal, pomáha znížiť hladinu cholesterolu, bojovať proti cukrovke, pomáha redukovať hmotnosť, udržuje zdravé tehotenstvo.
Varenie a praženie
Varené amarantové semienka sú vynikajúcou prílohou k jedlám z mäsa, zeleniny a strukovín. Postup varenia je podobný, ako u obyčajnej ryže. Predtým, ako ho vložíte do vriacej vody (v pomere vody a semienok 1:1), ho nezabudnite prepláchnuť. Varte 15 až 20 minút, kým nezmäkne. Keď je tak-akurát, môžete ho použiť napríklad namiesto ryže podľa vášho obľúbeného receptu na rizoto.
Pri varení amarantu je ľahšie vytvoriť kašovitú konzistenciu, preto je dobrý na prípravu kaší, sladkých aj slaných. Sladkú amarantovú kašu pripravíte tak, že ho povaríte v rastlinnom alebo obyčajnom mlieku aspoň 20 minút, až kým kaša nezhustne. Na 100 g semienok budete potrebovať 500 ml mlieka. Na dochutenie oriešky, med, škoricu, kúsky ovocia, kakao, skrátka čokoľvek, čo vám chutí.
Ďalším spôsobom prípravy je praženie v suchom hrnci či panvici: nechajte rozohriať hrniec aspoň 5 minút, potom vsypte 2 lyžice amarantu a prikryte pokrievkou. Semienka začnú pukať, zväčšia sa a získajú orieškovú príchuť. Amarantový popcorn môžete chrumkať samostatne, pridať si ho do jogurtu či zaliať mliekom.
Amarantová múka
Pečenie z amarantovej múky môže byť pre kuchárov-začiatočníkov trochu zložitejšie, pretože neobsahujú lepok, ktorý viaže tekutiny. Chce to niekoľko pokusov a správne kombinácie so škrobovými múkami. Ak netrpíte intoleranciou na lepok, pokojne ňou nahraďte jednu tretinu pšeničnej múky. Pri pokusoch o bezlepkové koláče, chlebík, slané pochutiny či pizzu, budete musieť použiť zemiakový, kukuričný či tapiokový škrob.
Klíčenie
Osvedčený spôsob, ako zvýšiť výživovú hodnotu obilnín a semien, je klíčenie. Stačí ho namočiť na 8 hodín do studenej vody. Potom odstráňte všetko, čo pláva na hladine, sceďte a prepláchnite čistou vodou. Klíčenie amarantu trvá 1 až 3 dni. Semienka treba udržiavať vlhké a denne preplachovať, aby sa v nich nemnožili baktérie.
Amarant (láskavec) - Amaranthaceae
-
- Príspevky: 143
- Dátum registrácie: So Sep 18, 2021 7:56 am
- Amatér: Menšie stavebné a údržbárske práce.
- Bydlisko: Košúty
Amarant (láskavec) - Amaranthaceae
- Prílohy
-
- amarat2.jpeg (17.13 KiB) 177 zobrazení
-
- amarant1.jpeg (115.82 KiB) 177 zobrazení
-
- amarant.jpeg (48.66 KiB) 177 zobrazení
Tagy:
-
- Site Admin
- Príspevky: 998
- Dátum registrácie: St Sep 08, 2021 1:18 pm
- Odborník: IT
- Amatér: Elektro,Prežitie Chémia,PrváPom,Bylinky,Jazyky
Re: Amarant (láskavec) - Amaranthaceae
Síce je v príspevku hore spomenuté, že listy obsahujú veľa zaujímavých živín, ale doplním to tu jednoznačne: Listy sú jedlé a vhodné na šaláty aj na varenie. Dajú sa jesť v každom veku rastliny ale samozrejme mladé a mäkké sú vždy lepšie oproti starším.
Amarant má potenciál vytvoriť burinisko - invazívny porast. Preto je jednou z dobrých rastlín na pestovanie rozhádzaním po krajine (podobne ako topinambury) alebo na takzvaný "guerilla gardening" - bližšie info o tejto metóde pestovania je tu:
viewtopic.php?f=32&t=35&p=62#p62
Amarant má potenciál vytvoriť burinisko - invazívny porast. Preto je jednou z dobrých rastlín na pestovanie rozhádzaním po krajine (podobne ako topinambury) alebo na takzvaný "guerilla gardening" - bližšie info o tejto metóde pestovania je tu:
viewtopic.php?f=32&t=35&p=62#p62
Kde nie sú vedomosti, tam je strach.
Ako si preložiť video alebo text do Slovenčiny - NÁVOD
Ako si preložiť video alebo text do Slovenčiny - NÁVOD