Sušené vajíčka - návod na výrobu
Napísané: Pi Sep 24, 2021 3:19 pm
Jednou z metód konzervácie vajíčok je aj sušenie. Životnosť sušených vajec je až 25 rokov pri skladovaní v suchu, tme a chlade.
Nie je to nič, čo by ste doma nezvládli:
Do sušičky na sitá vložíme papier na pečenie alebo silikónové podložky na pečenie. K niektorým sušičkám sa dodávajú aj podložky bez dierok práve na sušenie tekutých vecí. Pozor, tieto musia byť ohybné, aby sa dalo sušené vajíčko z nich odlúpnuť. Žĺtko pretrhneme, aby sedelo na papieri v tenšej vrstve.
Vajíčka sušíme cez noc pri teplote v mojom prípade 68 stupňov. Presná teplota nehrá rolu. Vyššia teplota už môže vajíčko čiastočne uvariť. to môže alebo nemusí byť na závadu - Podľa toho, ako chcete výsledný produkt použiť.
Po vysušení je vajce prilepené na podložku:
Z podložky ho olúpeme
Výsledný produkt - asi 1 lyžica žĺtka a 1 lyžica bielka
Na koniec odporúčam vajíčka pomlieť v mixéri na jemný prášok - rýchlejšie sa potom spojí s vodou alebo premieša s cestom. Ja som to nerobil, sušil som totiž iba jedno vajce pre tento návod a škoda kvôli tomu mixér špiniť.
Ak nepotrebujete oddelené bielka a žĺtka, môžete vajíčka pred sušením rozšľahať vidličkou ako na omeletu
Dajú sa sušiť aj žĺtka uvarené natvrdo. (Napríklad všetky obchodné majonézy sú z hygienických dôvodov z varených žĺtok)
Použitie: Buď ich dáme do jedla v práškovej podobe (1 polievková lyžica bielka a 1 žĺtka zodpovedajú približne 1 vajcu), alebo ich zmiešame s lyžicou až dvoma vody na obnovenie pôvodnej konzistencie.
Nie je to nič, čo by ste doma nezvládli:
Do sušičky na sitá vložíme papier na pečenie alebo silikónové podložky na pečenie. K niektorým sušičkám sa dodávajú aj podložky bez dierok práve na sušenie tekutých vecí. Pozor, tieto musia byť ohybné, aby sa dalo sušené vajíčko z nich odlúpnuť. Žĺtko pretrhneme, aby sedelo na papieri v tenšej vrstve.
Vajíčka sušíme cez noc pri teplote v mojom prípade 68 stupňov. Presná teplota nehrá rolu. Vyššia teplota už môže vajíčko čiastočne uvariť. to môže alebo nemusí byť na závadu - Podľa toho, ako chcete výsledný produkt použiť.
Po vysušení je vajce prilepené na podložku:
Z podložky ho olúpeme
Výsledný produkt - asi 1 lyžica žĺtka a 1 lyžica bielka
Na koniec odporúčam vajíčka pomlieť v mixéri na jemný prášok - rýchlejšie sa potom spojí s vodou alebo premieša s cestom. Ja som to nerobil, sušil som totiž iba jedno vajce pre tento návod a škoda kvôli tomu mixér špiniť.
Ak nepotrebujete oddelené bielka a žĺtka, môžete vajíčka pred sušením rozšľahať vidličkou ako na omeletu
Dajú sa sušiť aj žĺtka uvarené natvrdo. (Napríklad všetky obchodné majonézy sú z hygienických dôvodov z varených žĺtok)
Použitie: Buď ich dáme do jedla v práškovej podobe (1 polievková lyžica bielka a 1 žĺtka zodpovedajú približne 1 vajcu), alebo ich zmiešame s lyžicou až dvoma vody na obnovenie pôvodnej konzistencie.