Strana 1 z 1

Sušené vajíčka - návod na výrobu

Napísané: Pi Sep 24, 2021 3:19 pm
od používateľa admin
Jednou z metód konzervácie vajíčok je aj sušenie. Životnosť sušených vajec je až 25 rokov pri skladovaní v suchu, tme a chlade.

Nie je to nič, čo by ste doma nezvládli:

Do sušičky na sitá vložíme papier na pečenie alebo silikónové podložky na pečenie. K niektorým sušičkám sa dodávajú aj podložky bez dierok práve na sušenie tekutých vecí. Pozor, tieto musia byť ohybné, aby sa dalo sušené vajíčko z nich odlúpnuť. Žĺtko pretrhneme, aby sedelo na papieri v tenšej vrstve.

Vajíčka sušíme cez noc pri teplote v mojom prípade 68 stupňov. Presná teplota nehrá rolu. Vyššia teplota už môže vajíčko čiastočne uvariť. to môže alebo nemusí byť na závadu - Podľa toho, ako chcete výsledný produkt použiť.
1 vajicka v susicke cez noc 68 stupnov.jpg
1 vajicka v susicke cez noc 68 stupnov.jpg (401.02 KiB) 426 zobrazení


Po vysušení je vajce prilepené na podložku:


2 ususene na pieri na pecenie.jpg
2 ususene na pieri na pecenie.jpg (399.43 KiB) 426 zobrazení


Z podložky ho olúpeme


3 olupeme z papiera.jpg
3 olupeme z papiera.jpg (329.33 KiB) 426 zobrazení


Výsledný produkt - asi 1 lyžica žĺtka a 1 lyžica bielka


4 hotovy produkt susene bielko a zltko zvlast.jpg
4 hotovy produkt susene bielko a zltko zvlast.jpg (417.84 KiB) 426 zobrazení


Na koniec odporúčam vajíčka pomlieť v mixéri na jemný prášok - rýchlejšie sa potom spojí s vodou alebo premieša s cestom. Ja som to nerobil, sušil som totiž iba jedno vajce pre tento návod a škoda kvôli tomu mixér špiniť.

Ak nepotrebujete oddelené bielka a žĺtka, môžete vajíčka pred sušením rozšľahať vidličkou ako na omeletu

Dajú sa sušiť aj žĺtka uvarené natvrdo. (Napríklad všetky obchodné majonézy sú z hygienických dôvodov z varených žĺtok)

Použitie: Buď ich dáme do jedla v práškovej podobe (1 polievková lyžica bielka a 1 žĺtka zodpovedajú približne 1 vajcu), alebo ich zmiešame s lyžicou až dvoma vody na obnovenie pôvodnej konzistencie.

Re: Sušené vajíčka

Napísané: Pi Sep 24, 2021 3:33 pm
od používateľa admin
Komu sa s tým nechce otravovať, môže ich zohnať napríklad tu:

https://www.namaximum.sk/kategoria/prot ... g-protein/?

1 kg zodpovedá minimálne 85 vajciam, čo pri cene 12 euro a dlhej trvanlivosti je zaujímavá možnosť.

Re: Sušené vajíčka

Napísané: Ne Sep 26, 2021 11:38 am
od používateľa Ivan
Ďalší super návod! Poprosim ešte o nformáciu, koľko približne sa dá dať vajíčok na jedno plato? Mám podobnú sušičku.

Ďakujem, Ivan

Re: Sušené vajíčka

Napísané: Ne Sep 26, 2021 11:49 am
od používateľa admin
tu som sušil len jedno vajce vyslovene kvoli navodu. Inak odporúčam kúpiť silikónovú podložku na pečenie - niečo takéto:

https://shop.patisserie.sk/silikonova-p ... ie-silpat/

Podložku pristrihni, aby sa zmestila do sušičky.

Keďže nebude mať okraje, tak vajec sa zmestí len toľko, aby nepretekalo cez okraj - ak zoženieš podložku s jemnými vrúbkami, udrží sa tam viac vajíčka a netreba robiť okraje.

Môžeš sa pokúsiť nejako improvizovať okraje pomocou nejakej lepiacej pásky - ale v takom prípade by som neprekračoval vrstvu 1 cm, aby sa to dobre presušilo.

Každopádne to netreba komplikovať, ja som to sušil zľahka rozotreté úplne bez okrajov.

Môj odhad je - 2 až 3 vajíčka na jednu tácku/sito bez okrajov, čo pri 8 sitách bezpečne usuší 18-20 vajec pri bežnej veľkosti. S okrajami to bude samozrejme viac.

Re: Sušené vajíčka

Napísané: Ne Sep 26, 2021 11:53 am
od používateľa admin
nemusela by byť zlá ani silikónovaá forma na wafle:

https://www.giftlab.cz/formy-na-dort/si ... e-cervene/
image.png
image.png (257.29 KiB) 410 zobrazení

Re: Sušené vajíčka

Napísané: Ut Sep 28, 2021 7:50 pm
od používateľa Ivan
Super, dakujem za odpoved.
Ivan

Re: Sušené vajíčka - návod na výrobu

Napísané: Pi Jún 10, 2022 8:06 am
od používateľa admin
Komu sa nechce vyrábať, kúpi ich tu:

viewtopic.php?t=779