Portulaka zeleninová (Portulaca oleracea) - Veľmi zdravá burina
Napísané: St Sep 15, 2021 7:14 pm
Počas nášho výletu k prameňom som ju niektorým ukázal aj naživo a ochutnali sme ju. Info je napríklad na stránke. Má aj šľachtenú verziu, ktorá má krásne farebné kvety. Tá je síce jedlá, ale výrazne zaostáva v chuti za tou divou.
Info v slovenčine na stránke:
https://www.vitarian.sk/clanky/vyziva/2 ... ava-burina
Základné info zo stránky skopírujem aj sem, lebo veci z internetu sa vedia strácať:
Portulaka zeleninová sa u nás považuje za nepríjemnú a pomerne odolnú burinu. No keby ľudia vedeli, že obsahuje viac omega-3 mastných kyselín ako rybí olej, tak by ju určite zahrnuli aj do svojho jedálnička.
V niektorých krajinách sa dokonca aj cielene pestuje a používa ako potravina. Bohužiaľ, vo väčšine ostatných krajín, vrátane Slovenska, sa považuje za burinu a preto sa zo záhrad a parkov odstraňuje a následne vyhadzuje.
Pestovanie portualky zeleninovej nie je náročné, stačí, keď jej doprajete dostatok slnka a tepla a približne o šesť týždňov môžete zberať úrodu.
Portulaka zeleninová je bohatá na betakarotén, vitamíny A a C, kys. listovú, vitamíny B-komplex, železo, fosfor, vápnik, draslík, horčik, sodík a riboflavín. Minerály nachádzajúce sa v portulake chránia kosti pred osteoporózou.Portulaka je tiež výborným zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré chránia pred srdcovými chorobami a zlepšujú imunitný systém.
Portulaka dokáže pri povrchovej aplikácii dužiny listov liečiť viaceré kožné ochorenia, zmierňovať opuchy po uštipnutí hmyzom, znižovať vrásky či odstraňovať jazvy Ak trpíte na vypadávanie vlasov alebo lámavosť nechtov, portulaka dokáže tieto problémy tiež účinne liečiť.
Použitie portulaky
Celá rastlina sa môže jesť ako surová pochúťka. Vyskúšajte použiť portulaku na prípravu šalátov, smoothies, výprážaných jedál alebo ju pridajte do sendvičov, na pizzu a zistite, či vám jej príjemná kyselkavá chuť vyhovuje. Portulaku v podstate môžete použiť do jedál miesto špenátu.
Portulaka má mierne rôsolovitú konzistenciu, takže je vhodnejšia do smoothies ako do šalátov. Portulaka je tiež výborným zahusťovadlom a pridaním do smoothies zabezpečíte, aby zostalo pohromade.
Základná charakteristika
Latinský názov: Portulaca oleracea
Anglický názov: Purslane
Čeľaď: Portulacaceae/Portulakovité
Jedlé: Listy, stonky, kvety a semená.
Chuť: Trochu kyslá, príjemná na chuť.
Popis: Listy sú zelené, sukulentné, veslovitého tvaru a stonky sú červenkasté. Stonka rastlin je sukulentná, hladká a pri ohnutí alebo zlomení sa z nej vylučuje podobná rôsolovitá šťava ako z okry. Kvety sú maličké a žlté s piatimi korunnými lupienkami a sú skryté medzi listami rastliny.
Užitočné rady: Semená portulaky si môžete zakúpiť aj v špecializovaných obchodoch so semenami. Vysádzať portulaku je možné od mája až do konca augusta.
Info v slovenčine na stránke:
https://www.vitarian.sk/clanky/vyziva/2 ... ava-burina
Základné info zo stránky skopírujem aj sem, lebo veci z internetu sa vedia strácať:
Portulaka zeleninová sa u nás považuje za nepríjemnú a pomerne odolnú burinu. No keby ľudia vedeli, že obsahuje viac omega-3 mastných kyselín ako rybí olej, tak by ju určite zahrnuli aj do svojho jedálnička.
V niektorých krajinách sa dokonca aj cielene pestuje a používa ako potravina. Bohužiaľ, vo väčšine ostatných krajín, vrátane Slovenska, sa považuje za burinu a preto sa zo záhrad a parkov odstraňuje a následne vyhadzuje.
Pestovanie portualky zeleninovej nie je náročné, stačí, keď jej doprajete dostatok slnka a tepla a približne o šesť týždňov môžete zberať úrodu.
Portulaka zeleninová je bohatá na betakarotén, vitamíny A a C, kys. listovú, vitamíny B-komplex, železo, fosfor, vápnik, draslík, horčik, sodík a riboflavín. Minerály nachádzajúce sa v portulake chránia kosti pred osteoporózou.Portulaka je tiež výborným zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré chránia pred srdcovými chorobami a zlepšujú imunitný systém.
Portulaka dokáže pri povrchovej aplikácii dužiny listov liečiť viaceré kožné ochorenia, zmierňovať opuchy po uštipnutí hmyzom, znižovať vrásky či odstraňovať jazvy Ak trpíte na vypadávanie vlasov alebo lámavosť nechtov, portulaka dokáže tieto problémy tiež účinne liečiť.
Použitie portulaky
Celá rastlina sa môže jesť ako surová pochúťka. Vyskúšajte použiť portulaku na prípravu šalátov, smoothies, výprážaných jedál alebo ju pridajte do sendvičov, na pizzu a zistite, či vám jej príjemná kyselkavá chuť vyhovuje. Portulaku v podstate môžete použiť do jedál miesto špenátu.
Portulaka má mierne rôsolovitú konzistenciu, takže je vhodnejšia do smoothies ako do šalátov. Portulaka je tiež výborným zahusťovadlom a pridaním do smoothies zabezpečíte, aby zostalo pohromade.
Základná charakteristika
Latinský názov: Portulaca oleracea
Anglický názov: Purslane
Čeľaď: Portulacaceae/Portulakovité
Jedlé: Listy, stonky, kvety a semená.
Chuť: Trochu kyslá, príjemná na chuť.
Popis: Listy sú zelené, sukulentné, veslovitého tvaru a stonky sú červenkasté. Stonka rastlin je sukulentná, hladká a pri ohnutí alebo zlomení sa z nej vylučuje podobná rôsolovitá šťava ako z okry. Kvety sú maličké a žlté s piatimi korunnými lupienkami a sú skryté medzi listami rastliny.
Užitočné rady: Semená portulaky si môžete zakúpiť aj v špecializovaných obchodoch so semenami. Vysádzať portulaku je možné od mája až do konca augusta.