Strana 1 z 1

Nevarená polievka Gazpacho s portulakou

Napísané: St Aug 14, 2024 7:41 am
od používateľa admin
Ideálny recept na spotrebovanie paradajok a portulaky, ktoré rastú v rovnakom čase koncom leta, je nevarená polievka Gazpacho.

Viac o Portulake nájdete tu: viewtopic.php?t=17


image.png
Ak hľadáte recept na gazpacho, ktorý je hladký a krémový, pikantný a dá sa vyšľahať v kuchynskom robote za pár sekúnd, radšej hľadajte ďalej. Tých receptov je veľa, ale keď varím túto tradičnú andalúzsku polievku, robím ju tak, ako ma to naučila manželka môjho španielskeho profesora pred niekoľkými desaťročiami a ako som ju videl, keď som krátko potom žil v Španielsku.

Odvtedy sa gazpacho stalo obľúbeným „etnickým“ jedlom a v toľkých variáciách len zriedkavo pripomína jednoduchú studenú zeleninovú polievku, ktorú som poznal a miloval v Španielsku. Jej predchodkyňou bola polievka z chleba, olivového oleja a cesnaku a až po „conquiste“ vstúpili na scénu paradajky a s nimi niekoľko ďalších miestnych sezónnych surovín ako cibuľa, uhorka a sladká paprika.

Takže na tohtoročnú Fiestu by som sa rád podelil o tento recept, ktorý som pripravil v priebehu rokov, recept, ktorý má výrazne španielsku chuť, ale ktorý dokážem replikovať s ingredienciami z mojej vlastnej záhrady – to najlepšie z oboch svetov.

Bol som poučený, že dobré gazpacho začína sušeným, nadrobeným chlebom. Do toho sa rozotrie prelisovaný cesnak, soľ a ocot a potom sa postupne pridáva výdatné množstvo olivového oleja, čím sa vytvorí krémový základ, ktorý sa ľahko spája s čerstvou nakrájanou zeleninou. To neznamená, že si nemôžete dopriať trochu sladkých byliniek alebo inej sezónnej zeleniny. Urobil som pár menších zmien. Použil som domáci celozrnný chlieb, pretože taký som mal, a zeleným korením som nahradil portulaku.

image.png


Gazpacho s Portulakou

Porcie: 4

Čas: 30 minút

Ingrediencie
2 libry zrelých paradajok, olúpaných a zbavených semienok

1 krajec sušeného chleba, asi 2 polievkové lyžice

1/2 ČL soli

1/3 šálky olivového oleja

3 PL vína alebo sherry octu

3 strúčiky (alebo viac) cesnaku

hrsť portulaky, nakrájanej

1 hrubý plátok sladkej cibule (asi 2 ČL strúhanej)

1 uhorka, olúpaná a zbavená semienok

Postup:

Chlieb nastrúhame na jemnú strúhanku , pridáme prelisovaný cesnak, soľ a ocot. Postupne pridávame olej a dobre premiešame.

Paradajku a portulaku nakrájame veľmi jemne. Pri krájaní bude z paradajok tiecť veľa šťavy, ktorú občas zlejte z dosky do pripravenej nádoby, aby nevyšla nazmar. Cibuľu a uhorku nastrúhame. Pridáme všetku zeleninu a premiešame. Ak chcete, môžete časť polievky odobrať, rozmixovať a zmiešať so zvyškom. Necháme niekoľko hodín vychladnúť v chladničke. Ak chcete, aby bola skutočne studená, ozdobte ho kockou ľadu.