Strana 1 z 1

Potraviny pre dlhodobé prežitie

Napísané: Pi Okt 01, 2021 7:17 pm
od používateľa tstuchly@gmail.com
Zdravím všetkých bojovníkov svetla a členov Archy. :)

Existuje celá rada potravín, pri ktorých na dátum spotreby nemusíte myslieť, pretože sú schopné sa nekaziť dlhé roky a dokonca i storočia.

Uvádzam prehľad 10-tich potravín, ktoré sa môžu uchovávať dlhé roky resp. aj večne a pritom nestrácajú svoju nutričnú hodnotu.

1. Ryža
Najlepšia teplota pre uchovávanie ryže je cca 4,5 stupňa celzia a menej. Ako nádoby pre jej uchovávanie sú najvhodnejšie kontajnery z potravinárskeho plastu alebo sklené uzavierateľné poháre. Ako ukázal výskum, pokiaľ sa dodržujú tieto podmienky, ryžu možno uchovávať 30 rokov a pritom nestratí svoje nutričné vlastnosti ani arόmu. (pozn. z 20-tich kilogramov ryže môže jedna osoba vyžiť 6 mesiacov.)

2. Sušené mlieko
Sušené mlieko vyrobené podľa všetkých technologických noriem sa môže uchovávať prakticky neurčite dlho a pritom si zachová svoju nutričnú hodnotu. Jedinou podmienkou je uchovávať ho v hermeticky uzavretej nádobe alebo inom obale.

3. Sόjová omáčka
Sόjová omáčka sa môže uchovávať najmenej 3 roky a to i v prípade, že je nádoba otvorená. Doba spotreby omáčky v hermeticky uzavretej nádobe môže byť oveľa dlhšia. (pozn. kvalitnú omáčku možno získať len spôsobom prirodzeného kvasenia, ktoré trvá niekoľko mesiacov až do dvoch rokov). Takže opatrne so značkami, ktoré pridávajú rôzne chemikálie pre urýchlenie procesu.

4. Javorový sirup
Neotvorený javorový sirup sa môže uchovávať prakticky nekonečne. Dokonca aj po otvorení sa môže uchovávať niekoľko rokov pokiaľ sa skladuje v chladničke.

5. Sušená fazuľa a ostatné strukoviny
Vedci vo svojich výskumoch zistili, že po 30 rokoch sa vonkajšia podoba strukovín mení, ale všetky ostali naďalej požívateľné. To znamená že všetky strukoviny, či už fazuľa, šošovica, hrach, bôb a iné sa môžu uchovávať minimálne 30 rokov bez toho aby stratili svoju nutričnú hodnotu.

6. Soľ
Vzhľadom k tomu že z technického hľadiska je to minerál a nie potravinársky výrobok, tak nájsť skazenú soľ je prakticky nemožné. Je citlivá iba na vlhkosť, pod vplyvom ktorej sa mení na tvrdý plátok, ktorý bude potom potrebné niečím rozbiť, nič to však nemení na tom že soľ ostane soľou.

7. Cukor
Platí to isté čo o soli. Rovnaké vlastnosti ako pre biely cukor platí i pre hnedý či múčkový cukor.

8. Tvrdý alkohol
Okrem iného :) sa iste zíde najmä na dezinfekciu. Či už je to domáca slivovica, vodka, whisky, rum či koňak, doba spotreby nikdy nevyprší.

9. Ocot
Biely ocot je ďalší produkt pri ktorom doba spotreby nikdy nevyprší. Najlepší spôsob ako ho uchovávať je v hermeticky uzavretej originálnej fľaši, na chladnom mieste a čo najďalej od zdrojov tepla.

10. Med
Tak to najlepšie nakoniec. Med môže byť právom považovaný za unikátny produkt, ktorý sa môže uchovávať večne. ([pozn. pri archeologických objavoch v Egypte našli med, ktorý ležal v hrobe údajne 4.500 rokov a po otvorení bol požívateľný. Jeho štruktúra a zloženie sú mimoriadne nepriaznivé pre baktérie. V uzavretej nádobe sa stáva produktom, ktorý nepodlieha skaze. Zabúdať tiež netreba na ďalšie úžasné včelie produkty ako propolis, materská kašička či peľ. Samozrejme alergici pozor na prípadné alergické reakcie. Alergiu zistíte ľahko pokvapkaním na pokožku pokiaľ sa neobjaví začervenanie, malo by byť všetko v poriadku.

Re: Potraviny pre dlhodobé prežitie

Napísané: Ut Dec 28, 2021 2:34 pm
od používateľa Milan Gal
Ako jednoducho konzervovat mäso.
https://www.youtube.com/watch?v=8zOkuQ-pZec