Erbswurst asi ešte nepoznáte. Pritom je to legendárna potravina.
Bola prvou hotovou polievkou/trvanlivou potravinou, ktorá bola hromadne vyrábaná.
A pre koho ju hromadne vyrábali ? Názov napovie. Áno. Bola vyvinutá ako ako núdzovú potrava pre pruskú armádu a neskôr ju používal neslávne známy Wehrmacht. Bola testovaná tak, že vojakom dávali počas 6 týždňov jesť len Erbswurst a chlieb.
Požiadavky na vývoj boli:
-Cena
-Trvanlivosť bez chladenia
-Veľa kalórii v malom objeme
Zčoho sa vyrába ? Erbswurst znamená "hrachová klobása".
Recept je prostý:
-mletý zelený/žltý hrach (môže byť aj s malými kúskami)
-slanina
-cibuľa
-soľ, koreniny
Postup:
zo slaniny vyrobíme oškvarky (osvedčili sa veľmi maličké), pridáme pokrájanú cibuľu a popražíme - pražíme tak, aby sa z cibule vyparilo čo najviac vody - veľmi pomaly, do zlatohneda. Voda bude skracovať trvanlivosť výrobku. Primiešame hrachovú múku, ktorú sme si pripravili rozbitím hrachu na sucho v mixéri. Soli pridajte relatívne veľa - jednak kvôli konzervácii a ďalej si uvedomte, že sa kocka zmesi bude variť ako polievka a teda sa ešte rozriedi. Schválne ale neudávam žiadne presné čísla. Zmes premiešame a prehrejeme, aby sa sterilizovala. Má mať konzistenciu tuhšieho, trochu sypkého cesta. Balíme do papiera, necháme stuhnúť v chladničke.
Iná verzia postupu:
Zmes dávame do zaváracích pohárov a zalejeme vrstvou masti. Viečka uzavrieme a hotovo. Žiadne zaváranie. Masť obmedzí prístup vzduchu a predĺži tak trvanlivosť.
Ako sa používa ?
S trochou teplej vody sa z neho robí polievka, do ktorej môžete pridať čo máte zrovna poruke. V núdzi sa dá po troške ujedať aj surový.
Vhodnou prílohou je Bajonettenbrot (Hardtack, Lodný suchár). Nemecká armáda robila štvorčeky tohoto chleba malé, asi ako krekry. Šetrilo to čas a energiu pri pečení.
Recept je tu: viewtopic.php?f=23&t=759&sid=59666895ba ... 299d10fd3f
Energetická hodnota:
Približne 360 kcal/100g v nerozriedenom stave.
Trvanlivosť:
Vo vzduchotesnom obale a v chlade aj viac ako rok - v podstate sa trvanlivosť rovná trvanlivosti bravčovej masti.
Videonávod: (po anglicky, ale je to pochopiteľné aj bez prekladu)
https://www.youtube.com/watch?v=s5-IxJl ... stepsAhead
Info (v nemčine):
https://de.wikipedia.org/wiki/Erbswurst
Knorr prestal v roku 2016 tento produkt vyrábať.
A tu je zloženie a návod na prípravu Erbswurst od Knorr. Až na pridaný glutaman a arómy je recept prakticky rovnaký, ako ten pôvodný z roku 1889:
Erbswurst - trvanlivá núdzová potravina
-
- Site Admin
- Príspevky: 998
- Dátum registrácie: St Sep 08, 2021 1:18 pm
- Odborník: IT
- Amatér: Elektro,Prežitie Chémia,PrváPom,Bylinky,Jazyky
Erbswurst - trvanlivá núdzová potravina
Kde nie sú vedomosti, tam je strach.
Ako si preložiť video alebo text do Slovenčiny - NÁVOD
Ako si preložiť video alebo text do Slovenčiny - NÁVOD
Tagy:
-
- Site Admin
- Príspevky: 998
- Dátum registrácie: St Sep 08, 2021 1:18 pm
- Odborník: IT
- Amatér: Elektro,Prežitie Chémia,PrváPom,Bylinky,Jazyky
Re: Erbswurst - trvanlivá núdzová potravina
Erbswurst so svojimi 360 kcal na 100g sa tomu dosť blíži, je podobne trvanlivý, lacnejší a pre dospelých asi aj chutnejší.
Plným právom ho teda môžete nazývať "domarobeným NRG5"
Kde nie sú vedomosti, tam je strach.
Ako si preložiť video alebo text do Slovenčiny - NÁVOD
Ako si preložiť video alebo text do Slovenčiny - NÁVOD
-
- Site Admin
- Príspevky: 998
- Dátum registrácie: St Sep 08, 2021 1:18 pm
- Odborník: IT
- Amatér: Elektro,Prežitie Chémia,PrváPom,Bylinky,Jazyky
Re: Erbswurst - trvanlivá núdzová potravina
Jedlom s podobným princípom uchovávania aj prípravy je známy pemikan (pášok zo sušeného mäsa, tuk, sušené bobuľové ovocie)
Erbswurst je jeho lacnejšou obdobou.
Erbswurst je jeho lacnejšou obdobou.
Kde nie sú vedomosti, tam je strach.
Ako si preložiť video alebo text do Slovenčiny - NÁVOD
Ako si preložiť video alebo text do Slovenčiny - NÁVOD