Ideálny recept na spotrebovanie paradajok a portulaky, ktoré rastú v rovnakom čase koncom leta, je nevarená polievka Gazpacho.
Viac o Portulake nájdete tu: viewtopic.php?t=17
Ak hľadáte recept na gazpacho, ktorý je hladký a krémový, pikantný a dá sa vyšľahať v kuchynskom robote za pár sekúnd, radšej hľadajte ďalej. Tých receptov je veľa, ale keď varím túto tradičnú andalúzsku polievku, robím ju tak, ako ma to naučila manželka môjho španielskeho profesora pred niekoľkými desaťročiami a ako som ju videl, keď som krátko potom žil v Španielsku.
Odvtedy sa gazpacho stalo obľúbeným „etnickým“ jedlom a v toľkých variáciách len zriedkavo pripomína jednoduchú studenú zeleninovú polievku, ktorú som poznal a miloval v Španielsku. Jej predchodkyňou bola polievka z chleba, olivového oleja a cesnaku a až po „conquiste“ vstúpili na scénu paradajky a s nimi niekoľko ďalších miestnych sezónnych surovín ako cibuľa, uhorka a sladká paprika.
Takže na tohtoročnú Fiestu by som sa rád podelil o tento recept, ktorý som pripravil v priebehu rokov, recept, ktorý má výrazne španielsku chuť, ale ktorý dokážem replikovať s ingredienciami z mojej vlastnej záhrady – to najlepšie z oboch svetov.
Bol som poučený, že dobré gazpacho začína sušeným, nadrobeným chlebom. Do toho sa rozotrie prelisovaný cesnak, soľ a ocot a potom sa postupne pridáva výdatné množstvo olivového oleja, čím sa vytvorí krémový základ, ktorý sa ľahko spája s čerstvou nakrájanou zeleninou. To neznamená, že si nemôžete dopriať trochu sladkých byliniek alebo inej sezónnej zeleniny. Urobil som pár menších zmien. Použil som domáci celozrnný chlieb, pretože taký som mal, a zeleným korením som nahradil portulaku.
Gazpacho s Portulakou
Porcie: 4
Čas: 30 minút
Ingrediencie
2 libry zrelých paradajok, olúpaných a zbavených semienok
1 krajec sušeného chleba, asi 2 polievkové lyžice
1/2 ČL soli
1/3 šálky olivového oleja
3 PL vína alebo sherry octu
3 strúčiky (alebo viac) cesnaku
hrsť portulaky, nakrájanej
1 hrubý plátok sladkej cibule (asi 2 ČL strúhanej)
1 uhorka, olúpaná a zbavená semienok
Postup:
Chlieb nastrúhame na jemnú strúhanku , pridáme prelisovaný cesnak, soľ a ocot. Postupne pridávame olej a dobre premiešame.
Paradajku a portulaku nakrájame veľmi jemne. Pri krájaní bude z paradajok tiecť veľa šťavy, ktorú občas zlejte z dosky do pripravenej nádoby, aby nevyšla nazmar. Cibuľu a uhorku nastrúhame. Pridáme všetku zeleninu a premiešame. Ak chcete, môžete časť polievky odobrať, rozmixovať a zmiešať so zvyškom. Necháme niekoľko hodín vychladnúť v chladničke. Ak chcete, aby bola skutočne studená, ozdobte ho kockou ľadu.
Nevarená polievka Gazpacho s portulakou
-
- Site Admin
- Príspevky: 998
- Dátum registrácie: St Sep 08, 2021 1:18 pm
- Odborník: IT
- Amatér: Elektro,Prežitie Chémia,PrváPom,Bylinky,Jazyky
Nevarená polievka Gazpacho s portulakou
Príspevok od používateľa admin »
Kde nie sú vedomosti, tam je strach.
Ako si preložiť video alebo text do Slovenčiny - NÁVOD
Ako si preložiť video alebo text do Slovenčiny - NÁVOD
Tagy:
Rýchla navigácia vo fórach
- TOTO SI VŠETCI PREČÍTAJTE !!! - Kto a ako sa môže registrovať ?
- Zoznam článkov podľa témy
- Dubina
- ↳ Kalendár, pozvánky, fotky z akcií
- Diskusie, informácie ...
- ↳ "Zlaté stránky" - obchody, služby, tovar, lekári...
- ↳ Komerčné ponuky - Vizitka vašej firmy
- ↳ Mikro obchodíky - tu si priamo objednáte tovar
- ↳ Mikroobchodík - Vladimír Gallee - elektrocentrály, motorové náradie.
- ↳ Mikroobchodík - Nina Václavová - Domáce výrobky zo záhrady
- ↳ Mikroobchodík - Juraj Koprivniansky - Knihy
- ↳ "Zlaté stránky" obchodov, tovarov a ľudí. Kde čo zohnať ?
- ↳ Hromadné nákupy
- ↳ Ukončené hromadné nákupy
- ↳ Kontakty, podateľne, adresy
- ↳ Zoznamy lekárov
- ↳ Diskusie, Návody, Informácie
- ↳ Survival - techniky prežitia
- ↳ Prežitie v prírode
- ↳ Prežitie v obývaných oblastiach
- ↳ Prežitie v komunite
- ↳ Zdravie, telo, duša
- ↳ Prvá pomoc
- ↳ Psychológia, depresie, závislosti
- ↳ Medicína moderná
- ↳ Medicína alternatívna
- ↳ Bylinkárstvo
- ↳ Herbár - zoznam rastlín, účinkov, receptov
- ↳ Strava, tekutiny
- ↳ Palivo, energia, svetlo, teplo
- ↳ Fotovoltika, solárne systémy
- ↳ Farmárenie, pestovanie, chov
- ↳ Škola, výchova detí a mládeže
- ↳ Vojenské témy
- ↳ Obrana a zbrane
- ↳ Taktika, maskovanie
- ↳ Optika, nočné videnie
- ↳ Oblečenie, obuv, batohy, výstroj
- ↳ Nástroje a náradie
- ↳ Doprava
- ↳ Komunikácia
- ↳ Vysielačky - slovník pojmov, tabuľky
- ↳ Popisy zaujímavých spojení
- ↳ Vysielačky Baofeng
- ↳ Navigácia
- ↳ Počítače a elektronika
- ↳ Technická podpora programov Dubiny
- ↳ Archafórum - otázky, návody
- ↳ Požiadavky na zmeny, Nahlasovanie problémov s fórom
- ↳ Návody ako sa čo robí na fóre
- ↳ Briar - program na bezpečnú komunikáciu
- ↳ OsmAnd - program na navigáciu
- ↳ Hygiena, odpady, sanita
- ↳ Peniaze, sporenie, kryptomeny
- ↳ Spoločnosť, filozofia, náboženstvo, vedomie, bytie
- ↳ Koncepcia sociálnej bezpečnosti
- ↳ Právna Poradňa
- ↳ Tlačivá, formuláre, vzory podaní
- ↳ Kontakty, adresy, podateľne
- ↳ Záhady, príroda, veda, technika
- ↳ Nezáväzná diskusia, noviny, zábava
- ↳ Krčma - voľná diskusia
- ↳ Správy, odkazy na články v novinách
- ↳ Zdravie, medicína
- ↳ Veda a technika
- ↳ Správy z mainstreamu, ktore neskôr budú popierať
- ↳ Vlastné komentáre, úvahy, prognózy
- ↳ Humor, vtipy, videá z internetu
- ↳ Testovacie príspevky
- ↳ Knižnica - knihy, video, audio
- ↳ Tipy na knihy (ak nemáte knihu, ani jej zdroj na internete)
- ↳ Odkazy na zdroje v internete
- ↳ Tlačivá, formuláre, vzory podaní
- ↳ REFERENDUM o zmluve medzi SR a USA - informácie pre verejnosť
- ↳ Otázky a odpovede (pre verejnosť)
- ↳ Materiály na podporu referenda - LETÁKY, LISTY
- ↳ DOLEŽITÝ OZNAM - Ukončujem svoje členstvo v Arche. Organizačné pokyny.
- ↳ Práca, Burzy, Inzercia
- ↳ Práca - Hľadám prácu
- ↳ Práca - Ponúkam prácu
- ↳ Burza - jednorazová kúpa, predaj, darovanie