Fotka je síce z internetu, ale tie moje vyzerajú tak isto:
Sušené zemiaky majú dobu skladovania takmer neobmedzenú - prvých 3- 5 rokov si zachovávajú chuť a vôňu, neskôr už ju môžu stratiť. Ale jedlé budú kľudne aj za 20 rokov. Sušením výrazne stratia na váhe - 2/3 a podľa druhu zemiakov aj viac. Tiež sa zmenší objem - tým sa výrazne zväčší množstvo stravy, ktorú na jednotku váhy a objemu unesiete alebo uveziete na svojich cestách. Tiež to nezanedbateľne ušetrí miesto v pivnici.
Recept, ktorý používam som vytvoril po dlhom čítaní na internete a oproti iným má tieto výhody:
- minimalizuje čas a námahu pri príprave a čistení
- redukuje tmavnutie zemiakov a tým trochu predlžuje už aj tak dlhú skladovaciu dobu
A jednu drobnú nevýhodu:
- tu a tam je medzi zemiakmi kúsok šupky (ak sa použijú pekné zemiaky s tenkou šupkou tak to doteraz nikomu nevadilo)
Postup:
Menšie až stredne veľké zemiaky dám celé a neošúpané na naparovacie sítko do tlakového hrnca. Väčšie prekrojím na polovice. Podstatné je, aby mali všetky približne rovnakú veľkosť. Inak sa jedny prevaria a iné budú v strede surové. Pod naparovacie sítko samozrejme nalejem trochu vody, aby vznikla para. Zavriem pokrievku, zapálim najväčší možný horák a nechám natlakovať hrniec. Po dosiahnutí tlaku varím 2 - 3 minúty. (Ak vám zemiaky pri sušení príliš tmavnú, predĺžte čas) .
Po dovarení je veľmi dôležité ochladiť ich hneď v studenej vode. Inak sa vám zvyškovým teplom úplne uvaria.
Tento postup sa volá blanšírovanie a má za úlohu neutralizovať v zemiakoch látky zodpovedné za šednutie. Zároveň zemiaky trochu zmäknú a ľahšie sa s nimi ďalej pracuje. Správne blanšírované zemiaky trochu zmenia farbu, ale sú stále viac-menej tvrdé.
Pri veľkých zemiakoch nepredlžujte čas blanšírovania - zvrchu by už boli uvarené a stred surový. Prekrojte ich radšej na polovičky alebo kúsky približne rovnakej veľkosti.
Blanšírované zemiaky potom prekrojím na polovicu (stále aj so šupkou) a strúham na hrubom strúhadle. Priložím ich tou rozkrojenou plochou a opatrne stúham tak, že mi v ruke zostane nakoniec len šupka. Blanšírovanie výrazne šetrí námahu pri stúhaní. Po získaní cviku zostáva v postrúhaných zemiakoch naozaj minimum malých kúskov šupiek. Celý postup výrazne ušetrí čas oproti klasickému ošúpanu a strúhaniu zasurova.
Následne ich dám v tenkých vrstvách do sušičky a usuším. Teplotu nastavte vyššiu (okolo 60 - 70 Stupňov), celé to pôjde rýchlejšie.
Hotové zemiaky používam na pyré, do polievok, po dovarení a ocedení sa dá spraviť cesto... Veľmi dobrá príloha sa pripraví podobne ako tarhoňa:
Sušené zemiaky nasucho pražíme na miernom ohni v panvici. Keď zhnednú prvé kúsky (pozor, nasucho to ide veľmi rýchlo) prilejem trochu vody (radšej menej a podľa potreby prilievam vodu) a zemiaky dovarím do mäkka. Výsledkom je niečo ako potlačené zemiaky s chutnými opečenými kúskami.
Sušené zemiaky - ako ich pripravujem ja
-
- Site Admin
- Príspevky: 998
- Dátum registrácie: St Sep 08, 2021 1:18 pm
- Odborník: IT
- Amatér: Elektro,Prežitie Chémia,PrváPom,Bylinky,Jazyky
Sušené zemiaky - ako ich pripravujem ja
Kde nie sú vedomosti, tam je strach.
Ako si preložiť video alebo text do Slovenčiny - NÁVOD
Ako si preložiť video alebo text do Slovenčiny - NÁVOD
Tagy:
-
- Site Admin
- Príspevky: 998
- Dátum registrácie: St Sep 08, 2021 1:18 pm
- Odborník: IT
- Amatér: Elektro,Prežitie Chémia,PrváPom,Bylinky,Jazyky
Re: Sušené zemiaky - ako ich pripravujem ja
odpovedám si "sám sebe", pretože nechcem, aby tento text bol súčasťou receptu...
Dal som to sem najmä preto, že keď sa budeme baviť o sušení a potravinovej banke, aby ste mali predstavu ako výsledný produkt vyzerá...
Dal som to sem najmä preto, že keď sa budeme baviť o sušení a potravinovej banke, aby ste mali predstavu ako výsledný produkt vyzerá...
Kde nie sú vedomosti, tam je strach.
Ako si preložiť video alebo text do Slovenčiny - NÁVOD
Ako si preložiť video alebo text do Slovenčiny - NÁVOD
Re: Sušené zemiaky - ako ich pripravujem ja
Ďakujem za podrobný popis metódy. Určite stojí za vyskúšanie.
Ivan
Ivan
-
- Site Admin
- Príspevky: 998
- Dátum registrácie: St Sep 08, 2021 1:18 pm
- Odborník: IT
- Amatér: Elektro,Prežitie Chémia,PrváPom,Bylinky,Jazyky
Re: Sušené zemiaky - ako ich pripravujem ja
Prave som naplnil pohar susenymi zemiakmi. 5 litrov = 1,3 kg = 2,8 hrncov cerstvych zemiakov. Hrniec ako na obr... Trvanlivost: 3 - 5 rokov pri zachovani chuti a vone. 20 rokov a viac zostavaju pozivatelne ...
Kde nie sú vedomosti, tam je strach.
Ako si preložiť video alebo text do Slovenčiny - NÁVOD
Ako si preložiť video alebo text do Slovenčiny - NÁVOD