Viacerí priatelia ma oslovili, že by si radi postavili jednoduchý malý solárny napájací systém, ktorý by zároveň slúžil ako záložný zdroj UPS pri dlhodobom výpadku siete na napájanie kotla a obehového čerpadla kúrenia, chladničky, mrazničky, núdzového osvetlenia a drobných spotrebičov. Keďže v súčasnej situácii rastie počet záujemcov o podobné riešenia, zdieľam tu moju odpoveď na jednu takú požiadavku. Môže poslúžiť pre vás ostatných ako inšpirácia. Nepreferujem žiadného dodávateľa solárnych komponentov a zariadení, uviedol som linky na dodávateľa, od ktorého som viackrát ja nakupoval. Treba si prezrieť ponúkaný sortiment od viacerých výrobcov a dodávateľov a vybrať si to, čo najlepšie zodpovedá vašim požiadavkám a finančným prostriedkom, ktoré mienite do toho investovať. Navyše, v súčasnej katastrofálnej situácii v logistike a dodávke komponentov môžu byť viaceré komponenty nedostupné a treba ich zháňať inde. Ak budete mať nejaké technické otázky k tejto problematike, rád vám odpoviem.
od používateľa Milan Gal » Št Dec 09, 2021 7:04 pm
Jozef, mám plán dať na rodinný dom zopár solárnych panelov - cca 8-10 (8-10 x 100W ) by na núdzové spotrebiče bohato stačilo. Kďeže je ich len pár v častom používaní, tak uvažujem, že by som rozvod zo soláru nemiešal s tým zo siete, ale rozviedol po pôjde do 3 - 4 miestností 1 fázu tzv. zelenej elektriny. Dom ešte nie je zvonka opravený, takže by to išlo ľahko, len sa prevŕtať zvonka na želané miesto.
Zaujíma ma teda, že ako rozmýšľať ďalej. Treba panely pripojiť na nejaký "rozumný" regulátor a elektrinu z neho ládovať do batérie. Z nej by potom cez nejaký šikovný menič mohla ísť šťava do tých zelených zásuviek.
Keďže už máš s takým niečím skúsenosť, bol by si taký dobrý a trocha sa popozeral po vhodných komponetoch pre toto riešenie a poslať mi ho? Aj s nejakými stručnými radami.
Vopred vďaka.
od používateľa Jozef Halagacka » Pi Dec 10, 2021 12:51 am
Ahoj Milan, tvoja požiadavka je rozumná a má svoju logiku. Len by som doplnil niektoré ďalšie vlastnosti, ktoré by mal takýto systém spĺňať a vysvetlil niektoré základné pojmy ohľadne vhodného výkonu solárnych panelov. Aby si si sám mohol navrhnúť ich výkon v závislosti od Tvojich požiadaviek napájania a množstva finančných prostriedkov, ktoré chceš do toho investovať a ich účelnosti a návratnosti. Vzhľadom k tomu, že v tomto prípade sa nejedná len o núdzové napájanie, ale uvažuješ o tom, že bude trvale v prevádzke, musí byť schopný pracovať automaticky bez toho, aby si ho musel sledovať a obsluhovať. Túto požiadavku spĺňa hybridný solárny systém, s programovateľnými prevádzkovými režimami. Tam sa dá nastaviť režim, že výstupný menič je prednostne napájaný zo solárnych panelov. Pokiaľ je ich okamžitý výkon väčší, ako je odber na výstupe striedača, panely dobíjajú zároveň batérie. Po súmraku je potom striedač napájaný z batérií, až do nastaviteľnej úrovne ich vybitia. Pri dosiahnutí tejto úrovne sa napájanie výstupu prepne na napájanie zo siete cez obtok pomocou stykača (zaručuje galvanické oddelenie od siete počas autonómnej prevádzky). A v prípade, že je niekoľko dní zamračené, aby nedošlo k hlbokému vybitiu batérií a ich poškodeniu, dá sa nastaviť čiastočné alebo plné nabíjanie batérií zo siete. Táto vlastnosť je dôležitá pri dlhodobom výpadku siete (blackout), kedy je možno cyklicky dobíjať batérie z centrály. Tým sa zabráni nutnosti neekonomickej trvalej prevádzky niekoľkokilovatovej centrály kvoli možnosti núdzového osvetlenia s príkonom iba desiatok wattov. Pokiaľ ide o vhodnú veľkosť solárnych panelov, vysvetlím niekoľko základných pojmov. U panelov sa udáva výkon v Wp (Watt peak). Je to maximálny výkon vo Wattoch, ktorý je panel schopný poskytovať pri kolmom dopade slnečného žiarenia s výkonovou hustotou 1kW na meter štvorcový. Keďže v reálnych podmienkach slnko nesvieti vždy kolmo a nie je úplne priezračná obloha, výkon panelov je v praxi väčšinu času podstatne nižší. A tak panely s výkonom 1000Wp v lete počas slnečného dňa vyrobia okolo 6 kWh energie. Keď pre jednoduchosť zanedbáme účinnosť nabíjača, účinnosť nabíjania olovených batérií, účinnosť výstupného striedača, môžeme z takto vyrobenej energie v priemere napájať záťaž 250 W počas 24 hodín (aj to by sme mali odrátať trvalú vlastnú spotrebu elektroniky meniča naprázdno, ktorá sa pohybuje od 10 do 50 W v závislosti od jeho výkonu). Pokiaľ je zamračené, alebo prší, alebo v zimných mesiacoch vyrobená energia klesne až na desatinu. Na druhej strane ak sú panely výkonovo predimenzované, tak v lete, ak je malý odber a batérie sú plne nabité, panely sú nevyužité a idú naprázdno. Ale to sa dá riešiť v takomto prípade riadeným spínaním prídavnej záťaže (bojler). Ale dosť bolo teórie, dúfam, že som nikoho s tým neotrávil a neodradil. Podobný systém som pred pár týždňami navrhol jednému členovi našej skupiny, tak to tu dám pre inšpiráciu. K tomu ešte treba pripojiť nejaké batérie, optimálne 2 ks 12V, 100Ah, ale môžu to byť aj obyčajné autobatérie, alebo staršie použité batérie z UPS (príležitostne by som Ti vedel dodať). Vzhľadom na dnešnú situáciu budú už niektoré komponenty vypredané. Treba si pozrieť a preštudovať celú ponuku a zháňať, čo je k dispozícii aj od iných dodávateľov. Prípadné otázky rád vysvetlím. Myslím, že keď si vyskladáš vlastný systém podľa svojich predstáv, budeš mať z toho dvojnásobnú radosť.
Na obrázku je principiálne zapojenie hybridného systému. Prajem príjemnú zábavu. Tu sú spomínané linky:
2 alebo 3 ks panel
https://ecoprodukt.sk/p/86233-solarny-p ... erny-31798
1 pár
https://ecoprodukt.sk/p/68945-mc4-koncovka-1-par-9981
1 ks
https://ecoprodukt.sk/p/84484-hybridny- ... 3322-28324
alebo silnejší
https://ecoprodukt.sk/p/85384-hybridny- ... 6322-30519
https://ecoprodukt.sk/p/79976-konstrukc ... revo-20056
https://ecoprodukt.sk/p/72318-z-drziaky-4ks-13022 - na jeden panel
Malý hybridný solárny systém
- Jozef Halagacka
- Site Admin
- Dátum registrácie: Pi Sep 24, 2021 8:37 am
- Jozef Halagacka
- Site Admin
Re: Malý hybridný solárny systém
Solárny systém v zimnom období
- Prílohy
-
- IMG_20211210_100145.png (872.95 KiB) 281 zobrazení
-
- Chalupa_live_1639124964426.jpg (200.78 KiB) 281 zobrazení
-
- IMG_20211214_120155.png (1.25 MiB) 281 zobrazení
-
- IMG_20211214_120518.jpg (47.43 KiB) 281 zobrazení
-
- Dátum registrácie: Št Sep 16, 2021 5:32 pm
Ja by som mal otázku, ako na odborníkov, nie ako na.marketing predaja. Chcem postaviť ako backup , postupne ako alternatívu zse solárny systém. Začal.by som s meničom a batériami, prípadne s pár panelmi. Po postavení domu by sa systém rozširoval. Pôjde o dom, takže batéria plán aspoň 15 kw. Zaujala ma Huawei Luna. Máte niekto skúsenosti? Ktorý menič by ste odporučili z ponuky Huawei na 3 fázy s tým, že v dome nebude.plyn, čiže všetko pôjde na elektriku. Vďaka
- Jozef Halagacka
- Site Admin
Ahoj Marek, celkom som nepochopil Tvoju požiadavku, aký systém chceš budovať. Pokiaľ viem, Huawei Luna je lithiova batéria s pracovným napätím 400 alebo 600 V. Aby si ju využil potrebuješ k nej pripojiť zhruba 15 až 20 solárnych panelov do série. Napíš, čo od systému očakávaš, na čo má slúžiť a pokúsim sa Ti odpovedať. Na fórum som zavesil video Pavla Ľuptáka, v ktorom myslím nájdeš podrobné informácie o solarnom systéme pre rodinný dom. Tu je link: https://youtu.be/Uut1_QWLgBc
-
- Dátum registrácie: Št Sep 16, 2021 5:32 pm
Ahoj. Situácia je taká, že mentálne mám na pozemku záhradný domček, plochá strecha s rozlohou cca 5.5m x 9.2 m orientácia JV. Plánujem kúpiť hybridný solárny systém ešte skôr, ako postavím RD a potom rozšíriť počet panelov, prípadne pridať veternú turbínu a v čo najväčšej miere sa oslobodiť od externého dodávateľa. Čiže teraz by som rád kúpil panely aspoň na plochu záhradného domčeka a neskôr pridal ďalšie na dom. Preto by som chcel vedieť, či sa môže napríklad kúpiť batériu a výkonnejší menič, aby neskôr zvládol aj príjem z ďalších panelov. Som laik, tak to neviem lepšie popísať .
- Jozef Halagacka
- Site Admin
Ahoj, v takom prípade by som odporúčal hybridný systém ako som popisoval vyššie, len tam dať výkonnější menič 5000 W a 48 V batériu (4ks 12V batérií zapojených do série). Ako príklad takého meniča uvádzam link: https://www.ekoled.sk/237284-hybridny-m ... torom.html
Tento konkrétny ale vyžaduje pre svoju prevádzku minimálne 5 solárnych panelov zapojených v sérii.
Tento konkrétny ale vyžaduje pre svoju prevádzku minimálne 5 solárnych panelov zapojených v sérii.