Lodné sucháre - Hardtack. Veľmi trvanlivé pečivo

admin
Site Admin
Príspevky: 990
Dátum registrácie: St Sep 08, 2021 1:18 pm
Odborník: IT
Amatér: Elektro,Prežitie Chémia,PrváPom,Bylinky,Jazyky

Lodné sucháre - Hardtack. Veľmi trvanlivé pečivo

Príspevok od používateľa admin »

Trvanlivosť potravín: Chlapík na internete má kanál, kde ochutnáva vojenské potravinové dávky. Tu je video ochutnávky lodného suchára z roku 1863. Zloženie je len múka, voda a soľ. Lodný suchár je veľmi tvrdý aj keď je čerstvý. Je to jedlo na prežitie. Nie na gurmánsky zážitok. A aj keď už nechutil najlepšie, je stále dokonale jedlý aj dnes - po 157 rokoch. Kto ma záujem o recept, nech si do Youtube napíše "hardtack"

Používal sa obvykle namočený v káve, čaji alebo polievke. Rozdrobeným si vojaci zahusťovali polievky a iné jedlá. Pri priamej konzumácii pozor na zuby ! Ak chcete jesť lodné sucháre priamo, vyrobte ich radšej čo najtenšie. Pozor - keďže výrobok nemá bublinky, tak na zasýtenie stačí prekvapivo malé množstvo. Pri dávkovaní sa riaďte skôr hmotnosťou a nie počtom kúskov, alebo objemom.


Video s ochutnávkou 157 ročného suchára:
https://www.youtube.com/watch?v=Ga5JrN9 ... 989MREInfo
.


Marek Chlíbek tejto téme tiež venoval jedno zo svojich videí.

https://www.youtube.com/watch?v=xohQ4Lp ... ADbek-Dago

Recept:
Zmiešame múku a vodu tak, aby sme dostali husté pevné cesto. Soľ pridáme podľa chuti. Formujeme placky hrubé približne 3 mm, ktoré popicháme vidličkou, aby unikla para a placky sa príliš nenafukovali. Upečieme v rúre do zlatista. Po upečení necháme ešte hodinu v teplej rúre tak, aby sa sucháre dokonale presušili.
Skladujeme vzduchotesne uzatvorené, kľudne aj 150 rokov :D

Tagy:
Napísať odpoveď

Návrat na "Strava, tekutiny"