Erbswurst - trvanlivá núdzová potravina

admin
Site Admin
Príspevky: 990
Dátum registrácie: St Sep 08, 2021 1:18 pm
Odborník: IT
Amatér: Elektro,Prežitie Chémia,PrváPom,Bylinky,Jazyky

Erbswurst - trvanlivá núdzová potravina

Príspevok od používateľa admin »

Erbswurst asi ešte nepoznáte. Pritom je to legendárna potravina.
Bola prvou hotovou polievkou/trvanlivou potravinou, ktorá bola hromadne vyrábaná.

A pre koho ju hromadne vyrábali ? Názov napovie. Áno. Bola vyvinutá ako ako núdzovú potrava pre pruskú armádu a neskôr ju používal neslávne známy Wehrmacht. Bola testovaná tak, že vojakom dávali počas 6 týždňov jesť len Erbswurst a chlieb.

Požiadavky na vývoj boli:

-Cena
-Trvanlivosť bez chladenia
-Veľa kalórii v malom objeme

Zčoho sa vyrába ? Erbswurst znamená "hrachová klobása".

Recept je prostý:

-mletý zelený/žltý hrach (môže byť aj s malými kúskami)
-slanina
-cibuľa
-soľ, koreniny

Postup:
zo slaniny vyrobíme oškvarky (osvedčili sa veľmi maličké), pridáme pokrájanú cibuľu a popražíme - pražíme tak, aby sa z cibule vyparilo čo najviac vody - veľmi pomaly, do zlatohneda. Voda bude skracovať trvanlivosť výrobku. Primiešame hrachovú múku, ktorú sme si pripravili rozbitím hrachu na sucho v mixéri. Soli pridajte relatívne veľa - jednak kvôli konzervácii a ďalej si uvedomte, že sa kocka zmesi bude variť ako polievka a teda sa ešte rozriedi. Schválne ale neudávam žiadne presné čísla. Zmes premiešame a prehrejeme, aby sa sterilizovala. Má mať konzistenciu tuhšieho, trochu sypkého cesta. Balíme do papiera, necháme stuhnúť v chladničke.

Iná verzia postupu:
Zmes dávame do zaváracích pohárov a zalejeme vrstvou masti. Viečka uzavrieme a hotovo. Žiadne zaváranie. Masť obmedzí prístup vzduchu a predĺži tak trvanlivosť.

Ako sa používa ?

S trochou teplej vody sa z neho robí polievka, do ktorej môžete pridať čo máte zrovna poruke. V núdzi sa dá po troške ujedať aj surový.

Vhodnou prílohou je Bajonettenbrot (Hardtack, Lodný suchár). Nemecká armáda robila štvorčeky tohoto chleba malé, asi ako krekry. Šetrilo to čas a energiu pri pečení.
Recept je tu: viewtopic.php?f=23&t=759&sid=59666895ba ... 299d10fd3f

Energetická hodnota:
Približne 360 kcal/100g v nerozriedenom stave.

Trvanlivosť:
Vo vzduchotesnom obale a v chlade aj viac ako rok - v podstate sa trvanlivosť rovná trvanlivosti bravčovej masti.

Videonávod: (po anglicky, ale je to pochopiteľné aj bez prekladu)

https://www.youtube.com/watch?v=s5-IxJl ... stepsAhead

Info (v nemčine):

https://de.wikipedia.org/wiki/Erbswurst

Knorr prestal v roku 2016 tento produkt vyrábať.
image.png
image.png (532.07 KiB) 218 zobrazení
A tu je zloženie a návod na prípravu Erbswurst od Knorr. Až na pridaný glutaman a arómy je recept prakticky rovnaký, ako ten pôvodný z roku 1889:
image.png

Tagy:
Napísať odpoveď

Návrat na "Strava, tekutiny"